ඔක්තෝබර් 24, 2025
Lime Parent Pulse Article Featured Image
පෝෂණීය සුව දිවිය සුව දිවිය

පුංචි දෙහි ගෙඩියෙන් හිමිවන විශ්මිත ප්‍රතිලාභ 5ක්

අපේ මුළුතැන්ගෙයි අත්‍යවශ්‍ය අංගයක් වන දෙහි, ආහාරවලට ඇඹුල් රසය සහ සුවඳ එක් කිරීමට පමණක් සීමා වූවක් නොවේ. විටමින් C ඇතුළු අත්‍යවශ්‍ය පෝෂක ගණනාවකින් පොහොසත් මෙම කුඩා පැඟිරි ගෙඩිය, අපේ සෞඛ්‍යයට සහ රූපලාවණ්‍ය කටයුතු සඳහා සුවිශේෂී ප්‍රතිලාභ රැසක් සපයයි. එදිනෙදා ජීවිතයේදී අප බොහෝ විට නොසලකා හරින හෝ හුදෙක් රසකාරකයක් ලෙස පමණක් සලකන දෙහි වලින් හිමි වන විශ්මිත ප්‍රතිලාභ ගැන අපි කතා කරමු.

දෙහි වල ඇති ප්‍රධානතම ගුණය වන්නේ එහි අධික ලෙස විටමින් C අඩංගු වීමයි. මෙය ප්‍රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට අත්‍යවශ්‍ය පෝෂකයකි.

  • විටමින් C බලය
    දෛනිකව දෙහි යුෂ පානය කිරීමෙන් සුදු රුධිරාණු නිෂ්පාදනය උත්තේජනය වන අතර, එමඟින් සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව, උණ සහ අනෙකුත් ආසාදනවලට එරෙහිව සටන් කිරීමේ හැකියාව වැඩි කරයි.
  • උණ සහ විඩාව පාලනය
    දෙහි වල ශරීර උෂ්ණත්වය අඩු කිරීමේ ස්වාභාවික ගුණයක් ඇත. උණ හෝ දැඩි විඩාවක් ඇති අවස්ථාවලදී දෙහි යුෂ මිශ්‍ර ජලය පානය කිරීමෙන් පිපාසය සංසිඳුවා ශරීරයට ක්ෂණික සහනයක් සහ ප්‍රබෝධයක් ලබා දෙයි. එය ශරීරයේ විජලනය වැළැක්වීමට ද උපකාරී වේ.

දෙහි යනු හෘද වාහිනී පද්ධතියට හිතකර පලතුරකි. එහි අඩංගු පොටෑසියම් සහ ෆ්ලේවනොයිඩ් (Flavonoids) සංයෝග මේ සඳහා ප්‍රබලව දායක වේ.

  • රුධිර පීඩනය පාලනය
    පොටෑසියම් මඟින් රුධිර වාහිනී ලිහිල් කර, රුධිර ප්‍රවාහය වැඩි දියුණු කිරීමෙන් අධික රුධිර පීඩනය පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.
  • කොලෙස්ටරෝල් කළමනාකරණය
    දෙහි යුෂ මඟින් රුධිර නාළවල මේදය තැන්පත් වීම වැළැක්වීමට උපකාරී වන අතර, එමඟින් කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම අඩු කර හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අවම කරයි.

බර අඩු කර ගැනීමට වෙර දරන අයට දෙහි යුෂ ඉතාම හොඳ ස්වාභාවික පානයකි.

  • මේදය දහනය
    දෙහි වල අඩංගු සිට්‍රික් අම්ලය මේද දහනය කිරීමේ ක්‍රියාවලියට උදව් කරන අතර, උදෑසන හිස් බඩ මඳ උණුසුම් ජලයට දෙහි යුෂ බිංදු කිහිපයක් එක් කර පානය කිරීමෙන් ආහාර ජීර්ණ පද්ධතිය උත්තේජනය වී, පරිවෘත්තීය ක්‍රියාවලිය (Metabolism) වේගවත් කරයි.
  • ආහාර රුචිය වර්ධනය
    ආහාර අරුචිය වැනි තත්ත්වයන්ට දෙහි ඉතා ගුණදායකයි. ආහාර වේලකට පෙර දෙහි යුෂ ස්වල්පයක් පානය කිරීම ආහාර රුචිය වඩවා ගැනීමට උපකාරී වේ.
  • මලබද්ධයට සහනය
    දෙහි යුෂ මී පැණි සමඟ මිශ්‍ර කර පානය කිරීම මඟින් මලබද්ධය වළක්වා ගැනීමට සහ ආමාශය ආශ්‍රිත රෝග තත්ත්වයන්ට සහනයක් ලබා දේ.

දෙහිවල ඇති ප්‍රතිඔක්සිකාරක සහ විටමින් C, රූපලාවණ්‍ය කටයුතු සඳහාද මහත් පිටිවහලක් සපයයි.

  • සම පැහැපත් කිරීම
    ස්වභාවික බ්ලීචින් (Natural Bleaching) එකක් ලෙස ක්‍රියා කරන දෙහි යුෂ, සමේ මැරුණු සෛල ඉවත් කර සම පැහැපත් කිරීමට සහ පැහැපත් බව වැඩි කිරීමට උපකාරී වේ. කුරුලෑ, ලප කැළැල් සහ විසප්පු වැනි තත්ත්වයන්ට ද ගුණදායකයි.
  • හිස්හොරි පාලනය
    දෙහි යුෂ හිසකෙස් වල ආලේප කිරීමෙන් හිස් කබලේ ඇතිවන දිලීර ආසාදන (Fungal Infections) සහ හිස්හොරි පාලනය කිරීමට උපකාරී වේ.

දෙහි වල ඉහත සඳහන් කළ ප්‍රතිලාභවලට අමතරව තවත් අප්‍රකට ඖෂධීය ගුණ ඇති බව සඳහන් වේ.

  • පිළිකා මර්දනය
    මෑතකාලීන පර්යේෂණවලට අනුව, දෙහි වල අඩංගු සිට්‍රස් (Citrus) සංයෝග මඟින් පිළිකා සෛල වර්ධනය වීම අවම කිරීමේ හැකියාවක් ඇති බව සොයාගෙන ඇත.
  • වකුගඩු ගල් දිය කිරීම
    දෙහිවල ඇති සිට්‍රික් අම්ලය මූත්‍රාශයේ ගල් සෑදීමේ තත්ත්වය අඩු කිරීමටත්, කුඩා ගල් දිය කිරීමටත් උපකාරී වේ.
  • පිරිසිදුකාරකයක් ලෙස
    දෙහි යුෂවල ඇති ආම්ලික ගතිය ස්වාභාවික විෂබීජ නාශකයක් ලෙස ක්‍රියා කරන අතර, විවිධ පෘෂ්ඨයන් පිරිසිදු කිරීමට සහ අහිතකර බැක්ටීරියා විනාශ කිරීමට භාවිත කළ හැකිය.

සෑම දිනකම දෙහි යුෂ ස්වල්පයක් ජලයට එක් කර පානය කිරීම හෝ ආහාර වේලට එක් කර ගැනීම ඔබේ සමස්ත සෞඛ්‍යයට සහ යහපැවැත්මට විශාල ආයෝජනයකි. කෙසේ වෙතත්, දෙහිවල අධික ආම්ලිකතාවය නිසා ඇතැම් විට සංවේදී ආමාශයක් ඇති අයට හෝ දන්ත ගැටලු ඇති අයට සුදුසු නොවිය හැක. එම නිසා, ඔබට යම් රෝගී තත්ත්වයක් පවතී නම්, දෙහි යුෂ පානය ආරම්භ කිරීමට පෙර වෛද්‍ය උපදෙස් ලබා ගැනීම යෝග්‍ය වේ.


Leave feedback about this

  • Quality